Nieuws

Recente posts

Home | Energielabel | De top 3 besparende oplossingen voor verduurzaming

De top 3 besparende oplossingen voor verduurzaming

MINDER KOSTEN OF MINDER CO2 UITSTOOT?

Bij de verduurzaming van je woning heb je te maken met een aantal vragen die je beantwoord wilt zien worden. Wat kost het, wat levert het op en bovenal pak ik het goed aan? Immers, je hebt te maken met een flinke investering en je wilt zeker weten dat het ook goed is en goed is gedaan.

Alles Verduurzamen gaat niet voor niets uit van de 5 stappen bij de verduurzaming van je woning:

  1. Financieren – Door te lenen, subsidies, hypotheekruimte of spaargeld
  2. Isoleren – Van schuin dak, spouwmuur en vloeren
  3. Ventileren – Voor een gezond binnenklimaat
  4. Opwekken – Met zonnepanelen, zonneboilers en windmolens
  5. Afgifte – Via vloerverwarming, warmtepompen en lage temperatuur verwarming

En laten we niet vergeten het geheel te optimaliseren met elektrische rijden en domotica.

Om te bewijzen dat deze stappen een juiste insteek zijn, is voor jou gekeken naar de 3 meest besparende oplossingen die je als eerste kunt invoeren om meteen te profiteren van de voordelen van het verduurzamen van je woning. Hierbij is gekeken naar zowel de gemiddelde besparing in Euro’s op jaarbasis en naar de gemiddelde besparing in uitstoot (CO2).

Milieucentraal.nl heeft een aantal mooie overzichten gepubliceerd, waaruit onderstaande tabel is voortgekomen.

Duurzame oplossing

Besparing in Euro’s

CO2 Besparing in kg

Isoleren schuindak

€ 750

1.300

Isoleren spouwmuur

€ 700

1.600

Zonnepalen

€ 600

1.200

HR++ glas

€ 350

800

Warmtepomp

€ 290

650

Isoleren vloer

€ 230

550

Zonneboiler

€ 110

290

Let op, dit zijn gemiddelden. De waardes kunnen nogal afwijken op basis van:

  • Vertrekpunt – Had je al een aardig goed geïsoleerde woning, dan bespaar je uiteindelijk minder dan bij een totaal niet geïsoleerde woning
  • Soort woning – Heb je een tussenwoning dan zul je in principe minder besparen dan bij een vrijstaande woning waar de warmte aan alle kanten kan ontsnappen
  • Stand van techniek – Afhankelijk van je keuze voor een recent model of innovatie kun je meer of minder besparen
  • Installatie – Een verkeerde installatie van een van de maatregelen kan funest zijn voor de opbrengst en besparingen die je voor ogen hebt. Zo is het niet goed aan laten sluiten van isolatie een garantie van koudebruggen en dus nadelig voor het uiteindelijke effect ervan
  • Grootte gezin en stookgedrag – Een groter gezin stookt meer en kan mogelijk meer besparen als ze ook nog eens letten op hun stookgedrag.

Zoals je kunt zien is het isoleren van je woning de meest besparende oplossing die je als eerste zou moeten toepassen. Zowel financieel als CO2 footprint komen het isoleren van een schuin dak en de spouwmuur als beste uit de bus. Het installeren van zonnepanelen staat op een goede 3e plek. Van de 3e naar de 4e plek een lager maak je meteen een hele grote stap qua besparing, maar evengoed is het installeren van HR++ glas en een warmtepomp zeer aantrekkelijk als je geïnteresseerd bent in de effecten op het milieu.

Ventileren staat niet in de tabel hierboven, maar wordt wel als stap ná het isoleren aanbevolen. Dat heeft alles te maken met een gezond binnenklimaat, waar frisse, schone lucht zeer belangrijk is in de strijd tegen schimmels, luchtweginfecties en allergieën. Isoleren is absoluut noodzakelijk, maar daarmee sluit je ook alle toegangswegen af voor frissen lucht.

Bron: www.milieucentraal.nl

Vanzelfsprekend zullen de waardes die op deze pagina staan veranderen als de innovaties zich verder ontwikkelen in de komende jaren. Het mooie is, de huidige maatregelen geven al een goed beeld van wat mogelijk is en hoe wij onze carbon footprint drastisch kunnen aanpakken en reduceren. Alles Verduurzamen houdt dit allemaal voor je bij, zodat jij de juiste beslissing kan nemen bij de verduurzaming van je eigen woning!

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie