Nieuws

Recente posts

Home | Tips | De 5 beste stappen naar een duurzaam huis

De 5 beste stappen naar een duurzaam huis

LIJDENSWEG OF RODE LOPER?

Het kan best een hele onderneming zijn, je huis duurzaam krijgen. Afhankelijk van waar je vandaan komt, dat wil zeggen wat de staat van je woning is qua verduurzaming, kunnen het enerzijds flinke, stoffige en langdurige werkzaamheden zijn en anderzijds financiële investeringen die niet bepaald flauw zijn. Een beetje goede aanpak kan zomaar ettelijke tienduizenden Euro’s kosten. Een duurzaam huis

Kortom, een goede begeleiding en een leidraad in de stappen die je zult moeten overwegen, zijn waarschijnlijk van harte welkom. Alles Verduurzamen heeft daar een duidelijke visie over:

  1. Financieren
  2. Isoleren
  3. Ventileren
  4. Opwekken
  5. Afgifte

En tot slot, maar dat is voor de echte die hards onder ons, kun je de gehele verduurzaming optimaliseren met bijvoorbeeld elektrisch rijden en domotica.

De getoonde 5 stappen zijn bewust zo neergezet. In de praktijk zie je vaak dat bijvoorbeeld eerst gedacht wordt aan zonnepanelen. Je kunt het discutabel noemen, maar dat heeft vaak een financiële grondslag. Immers, zonnepanelen hebben een korte terugverdientijd en leveren daarna alleen maar geld op. Maar wil je echt verduurzamen en je eigen impact op het milieu verkleinen, dan zijn de 5 stappen naar een duurzaam huis in principe niet te vermijden. Hier is waarom:

Financieren – Wat komt eerst, de maatregel of de financiële ruimte? Feit is dat de financiële ruimte bepaalt hoe ver je kunt gaan met je ambities. Blijft het alleen bij isoleren en ventileren, of kun je all the way gaan en dus ook zorgen voor goede zonnepanelen, een warmtepomp en nieuwe vloerverwarming? Het budget dat je hebt, is in grote mate bepalend voor de duurzame maatregelen die je kunt en wilt nemen.

Hierbij komt niet alleen je eigen geld in het vizier, in de vorm van spaartegoeden en de ruimte die je hebt in je hypotheek, maar ook de financiering via leenconstructies en subsidies. Subsidies kunnen hierbij niet op zichzelf staan en worden over het algemeen pas achteraf toegekend. Iets waar je absoluut rekening mee moet houden bij het bepalen van je budget.

Isoleren – Essentieel in je reis naar de verduurzaming van je woning. Immers, je wilt voorkomen dat de warmte die je op een energiezuinige wijze genereert onmiddellijk aan de buitenwereld wordt afgegeven. Daarnaast wil je voorkomen dat je het gevoel van tocht krijgt, al zal die er niet zijn vanwege gaten in een muur bijvoorbeeld. Dat heeft puur te maken met de stroming van warme lucht naar koude ruimtes. Kortom, het isoleren van het schuine dak, de spouwmuren en eventueel de vloeren zullen een belangrijk aandeel vormen in een comfortabel en duurzaam huis.

Ventileren – Dat wat je wilt voorkomen met isolatie, tocht, ligt wel aan de basis van gezonde, schone lucht in je woning. Daarom heb je ventilatie nodig, het actief of passief verversen van de lucht in je woning. Het liefst nog zodanig dat het comfort in de vertrekken niet benadeeld wordt. Het hergebruiken van de warmte van afgevoerde lucht bij het opwarmen van vers aangevoerde lucht (WTW) is hierbij gebruikelijk.

Opwekken – Het onderdeel wat de meeste aandacht krijgt in de media. Zonnepanelen worden volop geinstalleerd en de salderingsregeling en BTW-teruggave op de geinstalleerde zonnepanelen maakt het nog steeds aantrekkelijk om hierin te investeren. Echter, dit zal in de toekomst flink anders zijn, waardoor innovaties zoals thuisaccu’s steeds meer terrein gaan winnen.

Afgifte – Minder in het vizier dan je zou verwachten, maar evengoed vormt het hebben van de juiste afgiftesystemen de sleutel naar duurzaam succes. Een goede vloerverwarming, lage temperatuur verwarming die om kunnen gaan met de lagere productietemperaturen van de warmtepomp zijn maar een paar voorbeelden van de mogelijkheden in deze laatste stap. En toch, er zijn voorbeelden waarbij met conventionele radiatoren zeer veel besparingen te realiseren zijn.

Duurzaam huis in 5 stappen, woning, verduurzaming

Zoals je kunt lezen zijn het bewuste stappen die op een juiste wijze hun bijdrage leveren bij je verduurzamingsambities. Verduurzaming is niet even een paar zonnepanelen plaatsen omdat daardoor je energierekening omlaag gaat, verduurzamen is een bewuste keuze om minder fossiele brandstoffen te gebruiken voor je wooncomfort.

Met de huidige technologische ontwikkelingen is veel meer mogelijk dan je voor ogen had of hebt. Door de stapsgewijze aanpak blijven deze innovaties ook nog eens binnen handbereik, wat het interessanter maakt om je ambities waar te maken.

Advertenties
Meest gelezen
Advertentie